Er det dit høje testosteron, der forårsager “roid rage”, eller er det noget andet?
Testosteron er knyttet til aggression hos mennesker og de fleste dyr. Generelt set, jo højere testosteron i en bestemt person eller en bestemt dyreart, jo højere er deres niveau af aggression… eller i det mindste er det formodningen.
Dyret med de højeste registrerede niveauer af testosteron – i hvert fald blandt pattedyr – er angiveligt den sortbjørn efter dvale, der måler imponerende 6.000 nanogram per deciliter vredt blod (sammenlignet med omkring 1.100 nanogram per deciliter i den øverste ende hos mennesker).
Men fører disse ekstreme niveauer af testosteron til, at den sorte bjørn handler mere aggressivt end andre dyr? For enhver, der er blevet angrebet af en sort bjørn, må svaret være ja.
Tingene bliver dog uklare, når man begynder at se på andre arter. Sammenlignet med de påståede testosteronniveauer hos visse salamandre og frøer har bjørne lavt testosteron.
Disse padder har angiveligt mellem 20.000 og 40.000 nanogram testosteron per deciliter blod, hvilket er 3 til 7 gange højere end bjørne. Og vi ved alle, at disse ikke er aggressive arter.
Men hvad med mennesker med højt testosteron? Selvom udtrykket “roid rage” er almindeligt hørt, er det så baseret på virkelige ting? Eller er det forbundet med reaktioner baseret på subjektive overbevisninger om testosterons tendenser snarere end en reel, fysiologisk reaktion på bestemte situationer?
Tyske forskere besluttede at finde svaret.
Roid rage undersøgelse
En gruppe tyske forskere rekrutterede 103 mænd i alderen 18-35 og opdelte dem i to grupper. Deltagerne i den ene gruppe fik 5 gram testosterongel, der indeholdt 50 milligram testosteron, mens den anden gruppe modtog en gel uden aktive ingredienser.
Efter at have påført gelen blev mændene bedt om at spille flere runder af et computerspil, hvor vinderne ville tjene flere penge end taberen.
Spillerne troede, de konkurrerede mod en anden deltager i undersøgelsen, og de blev endda præsenteret for deres påståede modstander, som derefter blev ført til et andet rum.
I virkeligheden spillede deltagerne imidlertid mod de tyske videnskabsmænd og deres computere.
I nogle spillerunder vandt deltagerne penge, mens de i andre tabte penge, og beløbene varierede. Spillerne havde også mulighed for at “straffe” deres modstandere ved at pålægge dem bøder, som i virkeligheden ikke påvirkede modstanderen på nogen måde.
Forskerne betragtede disse bøder som tegn på aggression og “roid rage” og ønskede at afgøre, om testosterongelen øgede hyppigheden og mængden af pålagte bøder.
Selvom at spille videospil og teste spillernes reaktioner måske ikke er den mest dramatiske måde at undersøge testosterons påvirkning på aggression, er det en let og etisk forsvarlig metode.
Roid rage undersøgelsesresultater
Mændene, der havde fået testosterongelen, pålagde flere “straffe” på deres modstandere sammenlignet med dem, der havde fået placebo.
Interessant nok viste det sig, at mændene, der troede, de havde modtaget testosteron, også havde en tendens til at straffe deres modstandere i højere grad.
Forskerne nåede frem til følgende konklusioner:
– Administration af testosteron øger gengældelsesadfærd, især i situationer, hvor mænds sociale status er truet.
– Administration af testosteron øger generelt ikke aggression i sig selv, men intensiverer “gensidigheds adfærd”. Jo højere provokation, jo højere straf; jo lavere provokation, jo lavere straf.
– Neural behandling af belønning og social trussel synes at blive påvirket under testosteron.
– Troen på at have modtaget testosteron kan faktisk øge frustration og resultere i en stigning i aggressiv adfærd.
Konklusion: Roid-rage og testosteron
Denne undersøgelse synes at bekræfte, hvad mange mænd, der bor og arbejder i meget maskuline miljøer med højt testosteronniveau (som f.eks. fitnesscentret), har set og/eller oplevet.
Selvom steroidbrugere eller mænd med naturligt høje niveauer af testosteron (som det afspejles i deres adfærd og udseende) normalt ikke bevidst stræber efter at være aggressive, er de langt mere følsomme over for behovet for at blive respekteret.
Denne undersøgelse giver os yderligere overvejelser ved at antyde, at mænd på steroider kan være mere følsomme over for opfattelsen af uretfærdighed på grund af viden om, at de bruger sådanne stoffer. Denne selvbevidsthed kan ende med at skabe en selvopfyldende profeti, der resulterer i øget aggressiv adfærd.
Så hvis du er på testosteron eller steroider, så husk, at du er kaptajnen på dit skib. Det er måske ikke testosteronet eller steroiderne, der får dig til at opføre dig som en fjols. Det kan bare være dig.